Raspberry Pi digiboksina

Osana suurempaa projektien loppuusaattamista päädyni viimeinkin kasaamaan aikanaan ostamani Raspberry Pi:n käyttöön. Pikku Pi on ollut enemmän tai vähemmän testeissä kaikennäköisillä kokoonpanoilla. Välillä oli XBMC, välillä xine-pluginilla varustettu VDR frontend. Eli digiboksin pääte. Mutta kun olen ranttu niin käytettävyys noissa on ollut liian karu. Niinpä suurin osa ajasta pikku Pi:n elämästä on kulunut television takana piilossa ja sähköittä.

Digiboksi virittäminen

Innostus digiboksin virittämiseen lähti oikeastaan siitä, että hankin joulun aikaan FitPC2-laitteen. Ajatuksena oli siirtää Raspberry muuhun käyttöön, lähinnä kotiautomaatiota hoitamaan ja antaa VDR frontin hoitamine FitPC2:lle. Tästä kuitenkin peräännyin, kun en saanutkaan ihan heti ja kohtuuhelposti videoulostuloa FitPC2:ssa pelaamaan halutulla tavalla. Niinpä FitPC2 siirtyi sivulle ja päätin antaa Raspberrylle uuden mahdollisuuden.

Yllättäen Linuxtv.fi:n puolella oli muutkin samalla asialla, joten yksin ei tarvinnut Raspberryä säädellä. Asiaa helpotti vielä se, että Saksan suunnalla VDR-Portalin puolella oli joku innokas tehnyt vdr output pluginin raspberrylle. Joten suurin työ oli jo oikeastaan tehty.

Raspberry kääntöhommiin

Vdrhddevice (VDR plugin) tarvitsi saada toimintaan. Näppärin tapa oli asentaa VDR Raspberryyn ja kääntää plugin. Erinäisten tutkimisten jälkeen yksinkertaisimmaksi osoittautui ns. vanilla sourcen lataus ja kääntö. Eli tvdr.de-sivustolta VDR:n tuorein vakaa lähdekoodi Raspberryyn, mukaan muutama plugin (streamdev-client, vdrhddevice, remoteosd, femon, skinsoppalusikka), kääntö ja asennus. Erinäisten säätöjen jälkeen kuva näkyi televisiosta ja yllättävän hyvänä.

Fiilaten ja höyläten kokemus paranee

Viimeisenä pakettiin tarvitsi saada kaukosäädinohjaus. Lopullisena toiveena on saada Sony BD Remote pelaamaan bluetoothin yli mutta nopeana ratkaisuna päädyin IR-vastaanottimen kytkemiseen Raspberryn GPIO-pinneihin. Tämä itsessään oli kohtalaisen vaivaton toimenpide, komponentit löytyivät valmiina ja IR-tuki oli Raspberryssä valmiina.

Parin päivän koekäytön jälkeen olen varovaisen optimistinen sen suhteen, että kohta olohuoneessa tuhiseva 12 teran tallennustilalla varustettu työpöytäpalvelin siirtyy työhuoneen kylmyyteen patterin virkaa toimittamaan. Eli alkuperäinen tavoite parin vuoden takaa viimein toteutuu ja jokin tietotekninen projekti lähestyy kypsytysvaihetta.

Ja sitten olisi vielä se FitPC2…